top of page

Om

Words by Huhta | Linnea Huhta

- Författare, filmproducent, poet och jurist

Words by Huhta AB fokuserar på kultur- och filmproduktion med utgångspunkt i Övertorneå i Norrbotten och med kunder över hela landet. Verksamheten utgår från words, ord, framförda på olika sätt genom ledarskap, producenttjänst, frilansjournalistik, litterärt skapande, manus, kommunikation, föreläsningar och workshops, manusbearbetning, avtal, översättning, copywriting, moderatortjänst, konferenspoet, podcast, film, radio, projektledning mm. 

Linnea Huhta heter jag som driver företaget. Jag är författare, producent och jurist med en fil.kand. inom jurisprudens med inriktning arbetsrätt, ett examensarbete från en master i juridik, med inriktning rättssociologi, vid Umeå universitet och senast har jag studerat litteraturvetenskap mot en fil.kand vid Mittuniversitetet. Jag har gått Northern Motion producentutbildning samt slutfört produktionsledarutbildning via Kulturakademin. Med fem pågående film- och tv-produktioner i olika skeden har jag också arbetat med film på olika sätt i olika roller under flera år.  År 2023 medverkade jag på Bergmanveckans talangdagar på Fårö i egenskap av talang. Utöver det har jag skrivit fyra barnböcker, en diktsamling samt annan poesi och lyrik till antologier, krönikor, reportage och artiklar till olika uppdragsgivare på frilansbasis. Jag erbjuder också interaktiva sagostunder på meänkieli och översätter meänkieli till svenska.

Det här erbjuder Words by Huhta AB

Produkter, tjänster, kompetenser och erfarenheter

Författarskap, workshop och textskrivartjänster

Skrivande, författarskap och översättningar

Femte boken, diktsamlingen, Mie olen täälä - Jag är här utgavs av förlag Barents Publisher  2023. År 2023 valdes jag in i Sveriges Författarförbund och som ledare för gruppen KEXI Författarna inom föreningen Meänmaa. Jag har under 2000-talet skrivit och publicerat en bred variation av texter såsom barnböcker, poesi och lyrik till antologier, krönikor, reportage och artiklar till olika uppdragsgivare på frilansbasis. Läs mer om mitt författarskap, workshops och läsfrämjande arbete på min författarsida på Författarcentrums Författarförmedling.

 

Översättningar från svenska till meänkieli och meänkieli till svenska förekommer i förekommande fall i skrift där de senaste uppdragen inkluderar översättning av innehåll på hemsida och översättning av poesi för tidskriften Meänmaa men även översättning av film för uppdragstagare som exempelvis Sveriges Utbildningsradio, UR och via underleverantörer till SVT.


Sedan år 2021 ingår jag i en låtskrivartrio med artisten Klara Pasma och sångerskan Lotta Utter. Vår trio har siktet inställt på Melodifestivalen år 202X där vi vill se Klara på scenen sjungandes våra ord på meänkieli och svenska.

Föreläsning, programledning och (röst)skådespelartjänster

Programledning samt röstskådespeleri för podcast och radio på svenska, meänkieli och engelska

Jag fungerar återkommande som moderator och konferencier på konstutställningar eller konferenser samt andra evenemang. Jag är också Sveriges (just nu) enda konferenspoet. Som konferenspoet skapar jag Spoken Word, scenkonst och gör poesi av konferensinnehållet - en minnesvärd sammanfattning. År 2023 är jag marknadskonferencier för Matarengi marknad i Övertorneå den 14-16 juli. Jag har varit sidekick-programledare för radioprogrammet Finnmix i Sveriges Radio och också programlett podcasts och TV-program för UR. Jag har spelat olika roller i egenskap av röstskådespelare, bland annat gestaltade jag ett antal av karaktärerna från de egna barnböckerna för Sveriges Radio.

Juridisk rådgivning och ledarskap

Utbildning och erfarenhet inom juridik, ledarskap och socialt engagemang

I egenskap av ledare inom offentlig sektor lever och utvecklas min kompetens inom området för juridik vidare. 2014 erhöll jag en fil.kand. examen inom jurisprudens. Studierna inom område för juridik, samhälle, sociologi och ledarskap har skett vid Luleå tekniska universitet och senast vid Umeå universitet i samband med masterstudier på mastersprogrammet för rätt och samhälle (originaltitel, Master program in Law and Society). Jag har slutfört högskolekurser på både grundnivå och avancerad nivå inom bland annat juridik, skrivande samt ledarskap och sociologi. År 2022 påbörjades distansstudier inom litteraturvetenskap och skrivande vid Mittuniversitetet, som beräknas färdigställda år 2025.

Projektledning är något som jag arbetat med både inom Words by Huhta och på tidigare arbetsplatser. År 2023 utbildades jag också inom kulturprojektledning av Nätverkstan. Jag har arbetat inom en variation av verksamheter som fokuserat på olika juridiska områden såsom juridisk rådgivning till kvinnojourer, arbete inom asyl och migration, socialtjänst, arbetsrätt och annan kommunal verksamhet inom offentlig sektor.

Under åren från 2015 har jag varit aktiv ledamot i olika ideella föreningar bland annat Leader-föreningen för Lokalt ledd utveckling i Tornedalen, Tornedalen 2020. Genom ett brinnande engagemang för minoritetsspråket meänkieli har jag varit ledamot i bland annat ungdomsorganisationen Met Nuoret och därigenom agerat språkrör mot myndigheter för att stärka språkets status, överlevnad och minoritetens rättigheter. 

Filmproduktion

Filmproducent och manusförfattare

Jag har flertalet pågående filmproduktioner. Kortfilm, animerad kortfilm och ett antal dokumentärfilmer. En av de heter Alias Tornedalen och är en samproduktion med UR och Filmpool Nord med regi av Vonnie Larsson. Alias Tornedalen visas i SVT 2 i april 2024 och finns sedan tillgänglig på urplay.se. År 2021 producerade jag Vonnie Larssons kortfilm Mummun leipä som färdigställdes andra kvartalet år 2022.

Filmen finns att se här: Mummun leipä på urplay.se.

Under föregående år har jag förekommit som inspelningsledare, produktionsledare, röstskådespelare (svenska och meänkieli) och även statist samt diversearbetare inom olika filmproduktioner. År 2020-2021 deltog jag på Film i Väst och Filmpool Nords producentutbildningNorthern Motion. År 2023 gick jag Kulturakademins produktionsledarutbildning. Jag skriver även manus för bland annat informations- och reklamfilm. En informationsfilm som jag gjorde för Forum för levande historia, ett porträtt om Ragnar Lassinantti, finns att se här: Ragnar | Forum för levande historia

IMG20200718153728_edited_edited.jpg

Stipendier och utmärkelser

Kulturpris

2023-års kulturpristagare utsedd av Övertorneå kommun
 

Årets unga idé i Sverige
År 2021 utsågs jag till en av Sveriges mest framstående unga entreprenörer av Företagarna, läs mer om det här, https://www.foretagarna.se/foretagaren/2021/maj/arets-103-unga-ideer/


Hackaton - Hack the Crisis - vinnare
År 2020 deltog jag i mitt första idé-hackaton tillsammans med ett lag bestående av personer spridda över Europa.

Av 7000 deltagande idéer, vilket då utgjorde Europas största hackaton, vann vårt lag med vår idé om kompetensmatching. Läs mer här, https://www.digg.se/utveckling-av-digital-forvaltning/hack-for-sweden och här, https://www.foretagarna.se/nyheter/riks/2020/april/hackade-fram-losning-for-kompetensmatchning/


Stipendium
År 2019 släpptes de första tre tvåspråkiga barnböckerna i serien, Ahai keksii/ Ahai hittar på, som jag skrivit och Birgitta Filipsson illustrerat. Fjärde barnboken på meänkieli och svenska släpptes i november år 2020. År 2020 mottog jag kulturstipendium från Britta och Allan Lehtos stipendiefond för arbete med barnböckerna om Ahai på meänkieli och svenska.

 

Antologi prisades
År 2020 i november släpptes även Föreningen Nordens antologi Kuule äänet väylänvarren/ Röster vid gränsälven som vann pris av Föreningen Norden år 2021. Jag har skrivit två texter till boken, en kort novell om en hemlängtan genom generationer och en dikt som vill belysa tornedalsperspektiv och utmana den urbana normen.

Arbetsstipendium

Sedan år 2013 har jag skrivit krönikor, debattartiklar, reportage och andra texter för olika uppdragsgivare. År 2020 utsågs jag till mottagare av motsvarande arbetsstipendium för sitt novellbidrag ”Hjärter, Corona” inom ramarna för projektwt "Författare i karantän" av Region Norrbotten och Resurscentrum för Litteratur i Norrbotten.

Naturastipendium
År 2019 erhöll jag naturastipendium av Författarcentrum nord/ Norrländska författarsällskapet.

Ledarskaps- och utvecklingsstipendium

År 2017-2018 fick jag stipendium för att som yngsta ledare genom tiderna delta i

LTU Business mentorskapsprogram, Latitude 66 - för ledare med fokus på regional utveckling.

Poetry slam

Jag debuterade som estradör genom tävling i poesi år 2017 i samband med att tävlingen Poetry slam genomfördes i Luleå och tillhörde Norrbottensfinalisterna till SM i poesi senare samma år. Arrangemanget anordnades av föreningen Ordanvind och vinnare för det årets tävling blev Charissa Martinkauppi.

Pink Sugar
Pink Sugar

Alias
Tornedalen

En produktion av Words by Huhta AB och Ihana productions i samproduktion med Filmpool Nord AB

och UR.

Affisch: Martin Åhlin

Grafik: Laura Sofia Koski

Dokumentärserien Alias Tornedalen

Dokumentärserien presenterar fyra kvinnor i olika stadier av livet som med stor humor möter den smärta (men också lycka) som livet kan erbjuda.

 

De tillsynes rätt så vanligt ovanliga kvinnorna är bland annat författare, lärare, översättare och socialpedagoger. Det särskilt ovanliga med de är att det genom Mariann, Inga-Britt, Josefina och Inger vuxit fram fyra andra personligheter, alter egon. De olika alter egona är fyra personer, som vi också får lära känna genom serien.

 

Den mystiska karaktären Myria Malm kommer berätta för oss om våra förmödrar, medan hennes upphovsperson Inger Midmo berättar om när hon simultantolkade en nobelpristagare i litteratur, och hur allt detta hör ihop i en berättelse om Tornedalen från Tornedalen.                   Regi: Vonnie Larsson

Ahai keksii 
Ahai hittar på

Barnbokserie på meänkieli och svenska 2019-2020

Ahai keksii - Koti-ikävä/ Ahai hittar på - Hemlängtan (2020)
Ahai keksii - Vahtidisko/ Ahai hittar på - Skumdisco (2019)
Ahai keksii - Tahivaanvalkeita/ Ahai hittar på - Norrsken (2019)
Ahai keksii - Lentsu/ Ahai hittar på - Förkylning (2019)

Birgitta och Linnea boksläpp 191117.jpg
bottom of page